Du har lagt till
Created with Sketch.
Du har sparat din variant av
OBS! du redigerar nu ditt sparade släp.

HAR DU NÅGOT AV FÖLJANDE PROBLEM?

Om du vill att vi skall förändra ditt hästliv så bör du ta dig tid att läsa vad vi skriver!

Problem nr 1: Din häst går bra att lasta men antingen så kastar hästen sig bakåt innan du hinner stänga bakom eller så kastar den sig bakåt vid urlastning.

När du lär en unghäst att åka transport i ett släp som inte har fronturlastning så lär du hästen tre saker:

  • Den skall gå in i transporten.
  • Den skall stå still i transporten så att du kan stänga om den.
  • Den skall backa ut ur transporten.

Med de allra flesta unghästar så är den första och andra punkten sällan något problem att efter lite träning kunna befästa. Den tredje punkten är när det ofta blir besvärligt. Att backa (eller rygga som det heter på ridspråk) är en för hästen onaturlig rörelse. Det är därför som ryggning ger höga poäng om man utför det väl i dressyrsporten. En häst i frihet ryggar aldrig.

Sak samma, du och hästen tränar på detta och får det att fungera. Plötsligt en dag, trots att allting har fungerat bra så plötsligt kastar hästen sig ut bakåt! Varför detta? Jo, varje gång som du lär hästen något så ställer du den inför en tankeutmaning. Och nu, plötsligt, så har din häst tolkat dina signaler som att du vill att han/hon skall slå ihop de tre sakerna ovan till en. Gå in, stå still, backa ut! Allt detta på 0,5 sekunder! Din häst kommer att ha absolut noll förståelse varför du är missnöjd med dess, i hästens tycke, perfekta respons!

Detta ovan är ett av de svåraste beteendena att förändra om det har blivit befäst! Hur gör du då för att förändra/motverka eller förhindra detta beteende? Jo, du investerar i en transport med fronturlastning!

Med en sådan transport så lär du din häst fortfarande tre punkter:

Punkt ett och två är desamma som med transporten utan fronturlastning:

  • Den skall gå in i transporten.
  • Den skall stå still i transporten så att du kan stänga om den.

Punkt tre däremot innebär att du lär din häst att den snällt skall vänta tills dess att du har öppnat fronturlastningen och sedan lugnt skall följa dig, dess ledare, ut ur transporten framåt. Detta är för hästen en helt naturlig, säker och trygg urlastning och därmed är den det för dig också!

Att förändra hästens beteende med att kasta sig ut ur transporten när beteendet väl är befäst är inte enkelt. Just därför så är det bråttom att börja! För varje dag som du väntar så kommer det att bli ännu svårare! Börja idag!

Problem nr 2: Din häst går över bommen!

Är inte detta varje hästägares mardröm? För det första: köp aldrig en transport där du inte enkelt kan fälla bommen utifrån om detta händer! Ingen häst är värd ditt eget liv! Alla Ifor Williams hästtransporter med längsgående lastning som standard har panikutlösning på bommarna!

Varför går en häst över bommen? Det finns många olika orsaker men den vanligaste är enligt vår mening att den står obekvämt och/eller för trångt!

Det viktigaste måttet för att en häst skall stå bekvämt i transporten är längden på spiltan. Alltså avståndet mellan bakkant frambom till framkant bakbom. Om detta mått är för litet så kommer det förr eller senare att trigga hästens flyktbeteende och orsaka att hästen går över bommen.

Vi har olika hästtransportmodeller beroende på vad du har för häst. Vår modell HB511 är den kanske rymligaste transporten på marknaden för dig med stor häst. Det finns så vitt vi vet ingen annan transport på marknaden som ger dig det utrymmet för din häst som den har. Om du har en stor häst så bör du ta en närmare titt på den!

Nu är det ju inte bara stora hästar som går över bommen! Om din häst går över bommen så behöver det varken bero på din transport eller på dig. Det kan vara ett beteende som blivit befäst långt innan ni två blev ett par! Hur skall du då bryta detta beteende?

Nu står du verkligen inför en utmaning eftersom detta beteende enligt vår mening är kanske det svåraste beteendet av alla icke önskade beteenden att bryta! Det enklaste sättet att bryta beteendet är dock helt enkelt att eliminera möjligheten för hästen att utöva det!

Om du väljer en HB511 Diagonallastning (finns under obligatoriska val när du bygger ditt släp) så står hästarna i  varsin spilta helt utan bommar som de kan hoppa över. Du kan dessutom välja om du vill att hästarna skall åka framlänges eller baklänges. Här finns helt enkelt inga bommar att hoppa över! Hur hästen än gör så kan den inte bli hängandes över en bom!

Detta alternativet är värt att överväga då det är det enda som garanterar att du inte råkar ut för detta problem igen!

Problem nr 3: Din häst står och sparkar och för oväsen under transport.

Detta kan bero på flera olika orsaker:

  • Det kan bero på att din häst står för trångt. Byt då till en rymligare transport.
  • Det kan bero på att din häst upplever färden obekväm då din transport inte är bekväm för hästen i fjädringen. Byt då till en lämplig Ifor Williams transport eftersom dess bladfjädring ger din häst oöverträffad komfort.
  • Det kan bero på ett beteende som blivit befäst på grund av att hästen tidigare har blivit utsatt för obehag i samband med transport vilket gör att den därför vill signalera obehag till dig. Detta beteende kan du få bort genom att göra ett tillval till din transport som vi själva har tagit fram, ett s.k. bomsvepDetta består av ett kraftigt och tungt gummimaterial som hängs över frambommen ner till ca 15 cm från golvet. När din häst signalerar missnöje och/eller otålighet genom att sparka med frambenen så tröttar den snabbt ut sig utan att den utsätts för några obehag eller skaderisker. Efter ett tag slutar den sparka med frambenen. Enligt vår erfarenhet fungerar detta på 99,9 % av hästar med detta beteende utan några som helst risker för hästarna! Du kan göra detta tillval på alla våra transporter med framlängesåkning! Det går även att beställa i efterhand till alla våra transporter via vår reservdelsavdelning.

Vi hoppas att något av allt detta har varit till hjälp för dig och/eller din kära häst.

Välkommen!

Den webbläsare du använder stödjer inte tjänsterna på trailerimport.se. Därför rekommenderar vi dig starkt att uppgradera till en nyare version av Internet Explorer eller att du provar på någon av de andra nedanstående webbläsarna.
Microsoft Edge Google Chrome Mozilla Firefox Safari